Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Karel Jaromír Erben

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

KAREL JAROMÍR ERBEN

Karel Jaromír Erben se narodil v roce 1811 a zemřel 1870. Erben vystudoval na pražské universitě archivářství a postupně byl zaměstnán v Královské české společnosti nauk, v archeologickém oddělení Vlasteneckého muzea v Čechách, roku 1851 se stal archivářem města Prahy. Dlouhá léta působil jako jednatel Měšťanské besedy, u jejíhož založení roku 1845 stál. Jako zastánce svobodomyslných cílů Velké francouzské revoluce a polského povstání roku 1830 byl roku 1848 politicky činný. Patřil do okruhu seskupeného kolem Máchy, jehož byl původně přítelem. Později, pod vlivem celoživotní choroby, žil uzavřeně v ústraní.

Vyplývalo z povahy Erbenova zaměstnání, že jeho odborná činnost byla mnohem rozsáhlejší než umělecká. Vydával památky staré české literatury i historické dokumenty. S jeho povoláním i uměleckým směřováním, ale také s celkovou atmosférou vrcholného období obrození souvisel sběr české i slovanské lidové slovesnosti. Písně národní v Čechách (1841-1845) obsahovali 530 lyrických i epických českých národních písních, konečná verze sbírky Prostonárodní české písně a říkadla (1864) již 2200 písní, včetně obřadních a pohřebních, koled, pořekadel, hádanek, dětských říkadel, atd. Mezi tyto druhy Erbenovi literatury patří i Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních, 1865, Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských, 1869. Knihu Národních českých pohádek však už nedokončil. Vyšla souborně až roku 1905 a nese stopy Erbenova vývoje od počátečního zápisu lidového podání k samostatným uměleckým textům inspirovaným postupy lidového vyprávěčství.

Erben v kouzelných námětech hledal (podobně jako bratři Grimmové) odraz starých náboženských mýtů, které podle jeho názoru původní lidová píseň nebo pověst obsahovala, ale které byly pozměněny např. Tři zlaté vlasy Děda Vševěda. V souhlase s pojetím české lidové pohádky sdílel důvěru ve vítězství dobra nad zlem, spravedlnosti nad bezprávím.

Osobitě pojal sbírku Kytice z pověstí národních (1853, rozšířena roku 1861). Příběhy, v nichž nejistotu jedince zobrazil Erben skrytě za dramatickým baladickým příběhem, nemají konkrétní místo a čas. Také povahové rysy postav postrádají konkrétnosti.

Další z jeho slavných díla jsou: Věštkyně, Polednice, Poklad, Zlatý kolovrat, Holoubek, Svatební košile, Vrba, Štědrý den, Vodník a nebo Záhoř.

Použitá literatura: Česká literatura ve zkratce, Encyklopedický slovník

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT